Aruba
Een land binnen het koninkrijk der Nederlanden, gelegen op het Zuidamerikaanse continentaal plat in de Caraïbische zee, op 23 kilometer ten noorden van het schiereiland Paraguaná van de Venezolaanse deelstaat Falcón. Het behoort tot de ABC - eilanden van de kleine Antillen. Aruba heeft een bevolking van 119.428 (2020) inwoners en met een oppervlakte van 180 km². Het eiland is vrij droog met weinig van de weelderige tropische vegetatie die in de Caraïben gebruikelijk is.
Kleine criminaliteit komt voor op Aruba, net als in Europees Nederland.
Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:
Bent u overvallen of beroofd? Of is u iets anders overkomen? Doe altijd aangifte bij de lokale autoriteiten.
Feestdagen
Let wel: Feestdagen worden niet als vakantie beschouwd en zijn dus extra vrije dagen voor de werknemer.
Aruba is onderdeel het Caribisch deel van het Koninkrijk. Dit betekent dat er geen Nederlandse ambassade is. In geval van nood kunt u contact opnemen met de lokale hulpdiensten.
Heeft u direct hulp nodig op Aruba? Neem contact op met de lokale hulpdiensten via:
In geval van nood kunt u terecht bij de Nederlandse Vertegenwoordiging in Oranjestad (lokaal nummer +29 75 25 28 66). De Nederlandse Vertegenwoordiging verleent consulaire bijstand aan in Nederland ingeschreven Nederlanders (met Nederlands paspoort).
De naam Aruba
De naam Aruba is waarschijnlijk afkomstig uit de Arawak taal die tegenwoordig volledig is uitgestorven. De naam Aruba kwam het eerst voor in een historisch document uit 1526. Het is nooit duidelijk geworden of het eiland haar naam heeft te danken aan haar inwoners of andersom.
Op 1 januari 1986 werd Aruba afgescheiden van de Nederelandse Antillen en werd het een volkomen zelfstandig en autonoom land binnen het koninkrijk der Nederlanden (status aparte): Aruba verkreeg net als Nederland en de Nederlandse Antillen de hoedanigheid van volwaardig land binnen het Koninkrijk. Op 6 januari 1989 waren er voor het eerst sinds het verkrijgen van de status aparte verkiezingen. Deze werden gewonnen door de MEP, die 10 van de 21 zetels behaalde.
In juni 1990 werd door premier Nelson Oduber en minister Hirsch Ballin besloten de "Status Aparte" voort te zetten na 1996. In 1994 werd definitief afgezien van de eerder voorgenomen onafhankelijkheid van Aruba in 1996. Nederland zou vanaf dan ook niet meer aandringen op de onafhankelijkheid van Aruba. Aruba behield wel de Status Aparte, en de mogelijkheid om in de verdere toekomst zelf te kiezen voor onafhankelijkheid. Op 10 oktober 2010 werden de Nederelandse Antillen als land opgeheven, en werden Curaçao en Sint Maarten net als Aruba onafhankelijke landen binnen het koninkrijk.
Gerechten
Een typisch Arubaans gerecht is de pisca hasa (gebakken/gefrituurd vis) met als bijgerecht gebakken schijfjes bakbanaan, pan bati (een soort pannenkoek gemaakt met sorghummeel) of funchi (dikke maïspap die lijkt op de Italiaanse polenta), saus crioyo (een saus op basis van tomaten uien en azijn) of pica den vinager.
Hartige hapjes
Bekende hartige hapjes op Aruba zijn Pastechi (pasteitjes met vis, vlees, kaas of ham-kaasvulling), Palito (worstje in deeg) en Johnny Cake (een platte, in olie gebakken, ronde pastei gemaakt van bloem, melk en boter). Antilliaanse kroketten zijn een variatie op de Nederlandse kroketten, maar dan steviger en kleiner. Andere populaire snacks zijn kaasballetjes en pikaballetjes.
Zoetigheden
Andere traditionele snoepsoorten kos di boka dushi of ko'i dushi genoemd zijn: tentalaria, kakiña en panseiku.
Bolo pretu is een donkere vruchtentaart gemaakt van in alcoholische siroop geweekte vruchten; pruimen, dadels, rozijnen, krenten, vijgen, amandelen, sukade.
Dranken
Diverse koude dranken als Awa di Lamunchi, Awa di Tamarijn, of Awa di Sorsaka, chukulati di pinda, (chocolademelk gemaakt van pinda's).
De vlag is overheersend lichtblauw, hetgeen de zee en de lucht symboliseert. De rode vierpuntige ster vertegenwoordigt het eiland zelf en de vier talen die er gesproken worden (Spaans, Papiaments, Nederlands en Engels); de twee gele strepen staan zowel voor de status aparte als voor het toerisme en de industrie. De witte rand om de ster dient om de ster meer te laten opvallen en symboliseert de branding van de golven.
luchthaven Koningin Beatrix
is de nationale luchthaven van Aruba, gelegen nabij Oranjestad. Hiervandaan gaan er vluchten naar Europa (voornamelijkNederland), Zuidamerika, de meeste Caraïbische landen, de Verenigde Staten en Canada.
Het vliegveld is vernoemd naar voormalig staatshoofd van het koninkrijk der Nederlanden, koningin Beatrix.
Aruba is een welvarend land. De werkloosheid is laag en het inkomen per hoofd van de bevolking is een van de hoogste in het Caraïbisch gebied (ca. US$ 24.087). Eind 2018 bedroeg de arbeidsparticipatie 56,6 procent voor vrouwen. Sinds 2001 kent Aruba een algemene ziektekostenverzekering (AZV) voor de gehele bevolking.
Tot het midden van de jaren 1980 was de belangrijkste industrie van Aruba olieraffinage. Toen werd de raffinaderij gesloten en verschoof de economie van het eiland naar toerisme. Aruba verwelkomt tegenwoordig meer dan een miljoen verblijfstoeristen per jaar, waarvan driekwart Amerikanen. Het toerisme richt zich voornamelijk op de stranden en de zee. De raffinaderij is in 1986 gesloten, in 1991 heropend, in 2004 verkocht, in 2009 gesloten, in 2011 heropend, en in 2012 weer gesloten. Er was in 2012 een intentieverklaring getekend met CITGO (de Amerikaanse dochter van de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PDVSA) om te onderzoeken of de raffinaderij wederom heropend kan worden.
Neem voldoende medicijnen mee voor uw reisperiode en voor een week extra. Niet alle medicijnen zijn altijd goed verkrijgbaar, ook niet alle merken die in Europees Nederland worden gegeven.