Landinformatie

Over Bonaire

Bonaire is een Nederlands eiland in het Caraïbische deel van Nederland, dat sinds 2010 bestuurlijk als Caraïbisch openbaar lichaam een bijzondere gemeente vormt. Het is gelegen in het zuidelijke deel van de Caribische Zee, voor de kust van Venezuela, en behoort tot de ABC eilanden van de kleine Antillen. De hoofdstad van Bonaire is Kralendijk; een verbastering van Koralendijk (dijk van koraal). De oudste nederzetting is Rincon, Spaans voor "hoek".

Bonaire heeft iets meer dan 20.000 inwoners en is een multi-culturele en meertalige samenleving. De meeste bewoners hebben als thuistaal het Papiaments. Daarnaast wordt er in meer of mindere mate Engels, Spaans en Nederlands gesproken.

Bonaire is een klein eiland in de Caribbean met een oppervlakte van 288 km² en telt 23.000 inwoners.

Reisadvies

De meest gesproken talen zijn Papiaments, Nederlands, Engels en Spaans.

Op Bonaire betalen ze met de Amerikaanse dollar (USD) wat omgerekend 0,94 euro is (oktober 2023). Wanneer u cash pint uit de automaten worden er extra kosten gerekend van minimaal $7,50. Pinnen direct zijn geen extra kosten door de bank aan verbonden.

Aangezien Bonaire onderdeel is van Nederland zijn er qua wetten en regels vergelijkingen met Nederland. De verkeersregels zijn bijvoorbeeld hetzelfde, op een paar uitzonderingen na. Op Bonaire heeft het verkeer van rechts GEEN voorrang. We adviseren u de auto niet op slot te doen. Wanneer je besluit wel je auto op slot te doen kan dat maar zijn voor 1 reden, er liggen kostbare dingen in de auto! Ze zullen inbreken en meenemen wat ze kunnen. Wanneer je de auto openlaat doen ze even de deur open, kijken ze of ze snel iets kunnen zien en lopen dan weer door. Er is verder heel weinig criminaliteit op Bonaire. 's Avonds kunt u veilig alleen over straat van het restaurant naar uw auto lopen. Ook de zwemtassen blijven onaangeraakt op het strand liggen als u aan het snorkelen bent. Inbraak en andere illegale dingen gebeuren haast nooit!

Er is geen openbaar vervoer op Bonaire. U zult wel bushaltes vinden maar er rijdt al jaren lang geen bus meer. Mensen gebruiken deze haltes om even in de schaduw uit te rusten. Er rijden wel Taxi’s. Er is niet 1 bedrijf waar alles onder valt, maar ze zijn allemaal zzp’ers met eigen bedragen.

Tussen 12:00 en 15:00 is het heetste moment van de dag. Veel winkels en bedrijven zijn tussen die tijden gesloten. Probeer tussen die tijden zo veel mogelijk schaduw op te zoeken. De zon brandt hier veel sterker dan in Nederland, en u zal ook sneller verbranden. Het is dus belangrijk om goed te smeren met zonnebrandcrème. De standaard zonnebrandcrème beschadigt het koraal, 1 druppel is genoeg om 1 voetbalveld aan koraal te doden! Bij de lokale duikwinkels kan u de goede zonnebrandcrème kopen die het koraal niet aantast.

Klimaatinformatie 

Klimaat en seizoenen
Bonaire heeft een stabiel klimaat en daarom is het standaard rond de 32 graden overdag en rond de 28 graden 's nachts. Hier kennen ze geen seizoen zoals in Nederland. Wat Bonaire heeft is droog seizoen van maart tot oktober, en regenseizoen van oktober tot maart. De naam zegt het al, regen… maar geen zorgen, het is niet te vergelijken met de herfst in Nederland. Ze kennen maar gemiddeld 6 echte volledige regendagen per jaar. Wanneer het regenseizoen is is er meer kans op regen 's avonds en 's ochtends vroeg. Ook zullen er meer wolken in de lucht zijn dan in het regenseizoen. Lekker voor de schaduw dus! U hoeft u zich daar verder geen zorgen om te maken, die regenpak en paraplu hoeven niet mee op vakantie.

Orkanen en stormen
September is de heetste maand van het jaar. Door het orkaanseizoen bij Amerika en de Bovenwindse Eilanden worden alle wind en wolken bij Bonaire weggetrokken. Het kan een gevoelstemperatuur creëren van zeker 45 graden. Ook de inwoners van Bonaire hebben last van de hitte in die maand, dus alles gaat op het eiland op een nog iets trager tempo dan normaal.

Bonaire heeft geen orkanen, maar kan soms een lichte tropische storm ervaren in het regenseizoen.

Evenementen 
Officiële vrije dagen op Bonaire


Alle bedrijven zijn tijdens onderstaande data gesloten, behalve de horeca.

Maandag 1 januari 2024 -  Nieuwjaarsdag

Zondag 11 t/m dinsdag 13 februari 2024 - Carnaval
Dit is HET feest van Bonaire. En dan zijn er ook optochten, miss verkiezingen en veel activiteiten de hele week.

Vrijdag 29 maart 2024 - Goede Vrijdag

Zondag 31 maart en maandag 1 april 2024 - Pasen
Alleen met pasen mag er worden gekampeerd op het strand. Alle inwoners van Bonaire zult u daar vinden.

Zaterdag 27 april 2024 - Koningsdag
Op deze dag zijn er veel (eet)kraampjes, muziek en festiviteiten op het hele eiland.

Dinsdag 30 april 2024 - Dia di Rincon
Dit is een cultureel en folkloristisch feest van het dorp Rincon. Op deze dag vinden tal van festiviteiten (muziekoptredens, kinderspelletjes, eetkraampjes, folkloristische optochten, etcetera) plaats in Rincon, het oudste dorp van Bonaire.

De Dia de Rincon (Rincon Dag) op 30 april is een jaarlijks feest op het eiland en sedert 2020 een officiële feestdag. In 2015 woonden koning Willem Alexander en koningin Maxima dit feest bij tijdens hun bezoek op Bonaire.

Woensdag 1 mei 2024 - Dag van de Arbeid

Donderdag 9 mei 2024 - Hemelvaartsdag

Vrijdag 6 september 2024 - Dag van de Vlag                                   
Op deze dag werd in 1499 het eiland ontdekt. Deze dag wordt ook wel 'Bonaire dag' genoemd. Op deze dag zijn ook veel festiviteiten te beleven.

Zondag 15 december 2024 - Koninkrijksdag

Woensdag 25 en donderdag 26 december 2024 - Kerstmis

Dinsdag 31 december - Oudjaarsdag

​​​​​​​
Wekelijkse activiteiten

Donderdag – Latin avond bij Cuba Compagnie
Vrijdag         – Live Muziek en Happy Hour bij Ocean Oasis
Zaterdag     – Karaoke bij Trocadero
​​​​​​​Zondag        – Dance Party bij Hangout Beach Bar  
​​​​​​​Maandag    – Kampvuur bij Delfins Beach Resort (voor iedereen toegankelijk) 

​​​​​​​
Speciale evenementen 

Wanneer er een cruiseboot ligt, is er cruisemarkt op wilhelminaplein (schema 2024)
Elke laatste vrijdag van de maand bij Kiki’s! Een Happy Hour georganiseerd voor de LGBTQI+ Community op Bonaire.
Elke laatste dinsdag van de maand is Marshe di Rincon. Een markt in Rincon met lokale muziek, kunst en eten.
Begin oktober is de Regatta. Dit valt altijd in onze herfstvakantie. 1 week lang zijn er optredens, feesten en activiteiten te doen. Regatta is een belangrijke internationale zeilwedstrijd.

Taste of Bonaire is georganiseerd door Toerisme Coöperatie Bonaire, Zorggroep BES en het Ministerie van Volksgezondheid. Deze editie focust zich op welzijn en gezondheid.

Wat je moet weten als je naar Bonaire gaat

STINAPA

is een niet-gouvernementele non-profitorganisatie die zich inzet voor het beheer, de bescherming, het herstel en de bevordering van de biodiversiteit van de Bonairiaanse natuur. Als je op Bonaire bent, is elke reiziger en inwoner verplicht om de stichting natuurfonds Bonaire (Stinapa) te betalen.

Toeristenbelasting

  • Iedereen die naar Bonaire reist moet toeristenbelasting betalen. Voor reizigers vanaf 13 jaar is dit 75 US dollar en voor reizigers tot en met 12 jaar is dit 10 US dollar. U kunt dit het beste al voor vertrek online regelen. Dat kan vanaf 7 dagen voor vertrek. Dit voorkomt lange wachttijden bij uw aankomst op Bonaire. Eventueel kunt u de toeristenbelasting ook bij aankomst op de luchthaven van Bonaire betalen. Let op: contant betalingen zijn niet mogelijk. Zorg ervoor dat uw bankpas op ‘werelddekking’ staat om met uw bankpas te kunnen betalen.


Reizen met kinderen

  • Kinderen hebben ook een geldig paspoort nodig om naar Bonaire te reizen.
  • Ook moet voor kinderen toeristenbelasting worden betaald.
  • Reist u alleen met kinderen jonger dan 18 jaar? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

  • Het Europees Nederlandse rijbewijs is geldig op Bonaire. Zorg ervoor dat uw rijbewijs nog geldig is als u op Bonaire een motorvoertuig wilt huren en/of besturen.

Reisverzekering

  • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra medische kosten dekt van bijvoorbeeld ziekenhuisopname, duikongeval en repatriëring. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
  • Let op: voor sommige (extreme) sporten bijvoorbeeld is een extra verzekering nodig of: Gaat u (extreme) sporten beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
  • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld

  • Op Bonaire kunt u betalen met Amerikaanse dollars (USD). Euro’s worden vrijwel nergens geaccepteerd als betaalmiddel. U kunt uw euro’s wel bij de lokale banken omruilen voor USD. U kunt met uw Nederlandse bank pas bij elk pinautomaat USD pinnen als uw pas op werelddekking staat.
  • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan extra kosten bij vertraging, hogere kosten voor verblijf en vervoer).
  • Neem meerdere betaalmiddelen mee naar Bonaire, zoals een pinpas of creditcard(s) én contant geld.
  • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
  • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Mobiele telefoon

  • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.

Thuisblijvers

  • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
  • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
  • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
  • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
  • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon.Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Noodnummers

Bonaire is onderdeel van Caribisch Nederland. Dit betekent dat er geen Nederlandse ambassade op het eiland is. In geval van nood kunt u contact opnemen met de lokale hulpdiensten.

Lokale hulpdiensten

Bent u op Bonaire en heeft u direct hulp nodig? Neem contact op met de lokale hulpdiensten via:

  • Algemene alarmnummer 911
  • Als u moet spoed een decompressietank nodig heeft bel: 133

Voor algemene vragen:

  • Politie Centrale: +599 7 17 80 00
  • Politie Tiplijn: +599 7 17 72 51
  • Ambulance: 912
  • Brandweer: 919
  • Kustwacht: 913
  • Ziekenhuis: +599 7 17 89 00

Wat te doen in een nood- of crisissituatie

Bent u op het eiland en is er een nood- of crisissituatie? Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd contact met uw reisorganisatie.

Registreren

  • Registreer uw verblijf op Bonaire gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
  • Kies ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. U krijgt een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.

Stukje geschiedenis

De naam Bonaire

De naam van het eiland 'Bonaire' komt hoogstwaarschijnlijk van het Caquetio-woord Bonay, wat laagland betekent. De spelling werd door de Spanjaarden en Nederlanders gewijzigd in Bojnaj en later in Bonaire.

In 1636 veroverden Nederlanders Bonaire op de Spanjaarden. Het kwam onder bestuur van de West-Indische Compagnie. Deze importeerde tot slaaf gemaakte Afrikanen voor landbouw (voornamelijk hout, maïs en zoutwinning). De eerste in 1636 gekaapte slavenschepen hadden tot 30% kinderen aan boord. Uit het Amsterdamse Notaris Archief blijkt dat twee kinderen werden geteld als één volwassene.

De eerste familienamen van tot slaaf gemaakten werden geregistreerd in het jaar 1744. Zij kunnen gerekend worden tot de eerste families van Afrikaanse afkomst op Bonaire. Enkele voorbeelden zijn: Anthony, Coffie, Domacasse, Frans, Goeloe, Janga, en Wanga. Uit de tweede helft van de 18e eeuw stammen ook de eerste families van Europese afkomst, zoals Evertsz, Thielman, Daal, Thode, Pourier, Neuman, en de Jongh.

Na het faillissement van de WIC in 1791 werd Bonaire een regelrechte Nederlandse kolonie. Het Nederlandse gouvernement werd daarmee direct slavenhouder.

Traditioneel eten en drinken

Gerechten

  • Stobá, stoofgerechten van gestoofd vlees, vis, of groenten. Kabritu Stoba (Stoofgerecht met geitenvlees), Galina Stoba (stoofgerecht met kippenvlees), Papaya Stoba (niet vegetarisch stoofgerecht met papaya), etc.
  • Sopi, diverse soepgerechten. Sopi di karni (Soep met rundvlees). Sopi di Yuana/Iguana (Soep met leguanenvlees). Sopi di Kabritu (Soep met geitenvlees). Tamarindesoep. Sopi rabu di baka (ossenstaartsoep). Sopi di Kadushi (Deze cactus soep is een variant op het Yambo gerecht met als okra vervanger de Kadushi cactus).
  • Yambo, Guiambo of Okra is een gerecht van okra, gezouten vlees (en/of varkensstaart), vis, kaas, garnalen en karko (schelpdier).

Hartige hapjes
Bekende hartige hapjes op Bonaire zijn Pastechi (pasteitjes met vis, vlees, kaas of ham-kaasvulling), Palito (worstje in deeg) en Johnny Cake (een platte, in olie gebakken, ronde pastei gemaakt van bloem, melk en boter). Antilliaanse kroketten zijn een variatie op de Nederlandse kroketten, maar dan steviger en kleiner. Andere populaire snacks zijn kaasballetjes en pikaballetjes.

Zoetigheden

  • Bolo (alle soorten cake).
  • Tèrt (verwant aan appeltaart of vlaai, maar met kokos of pruimen).
  • Repa di pampuna (pannenkoek van pompoen).
  • Lèter di pinda, (suikerwerken in een S-vorm met gezoete amandelen erin).
  • Kokada, (lekkernij van geraspte kokos).
  • Koi lechi, (snoepgoed van zoete melk).

Andere traditionele snoepsoorten kos di boka dushi of ko'i dushi genoemd zijn: tentalaria, kakiña en panseiku.

Bolo pretu is een donkere vruchtentaart gemaakt van in alcoholische siroop geweekte vruchten; pruimen, dadels, rozijnen, krenten, vijgen, amandelen, sukade.

Dranken
Diverse koude dranken als Awa di Lamunchi, Awa di Tamarijn, of Awa di Sorsaka, chukulati di pinda, (chocolademelk gemaakt van pinda's).

Betekenis van de vlag

De ster in de vlag van Bonaire telt zes punten, die staan voor de zes oorspronkelijke woonkernen: Antriol, Nikiboko, Tera Cora, Nort di Saliña, Playa en Rincon.

Door groei van de bevolking en uitbreiding van de bebouwing zijn vijf daarvan echter aan elkaar gegroeid tot de hoofdstad Kralendijk. Alleen Rincon, de oudste kern van het eiland, gelegen in de noordelijke helft van het eiland, is een apart dorp gebleven.

Naast deze kernen zijn er in de loop der jaren een aantal wijken bij gekomen. Achter Kralendijk tegen de heuvel liggen achter het oude Nort di Saliña de wijken Republiek en Santa Barbara. Achter Santa Barbara aan de kust ligt de nieuwe – zeer luxe – wijk Sabadeco. Voorbij het vliegveld richting zoutpannen is de wijk Belnem, vernoemd naar Harry Belafonte.

Het vliegveld

In 1936 werd de eerste luchthaven van Bonaire gebouwd in Tra’i Montaña, vlak bij Subi Blanku, in het midden van het eiland. De landingsbaan liep dwars over de huidige autoweg tussen Kralendijk en Rincon. Op 9 mei 1936 voerde het West-Indisch Bedrijf der KLM een eerste proefvlucht uit vanaf Curaçao. Deze historische proefvlucht met de Oriol, een zuster vliegtuig van de Snip, was succesvol en op 31 mei van datzelfde jaar volgt de eerste lijnvlucht.

In 1943 werd de nieuwe luchthaven met de naam Flamingo Airport' geopend. In de jaren 50 en 60 bleef de luchthaven vernieuwen. Chartervluchten vanuit de USA werden mogelijk. In 1964 werd de lijndienst tussen Bonaire en Curaçao overgenomen door de Antilliaanse Luchtvaart Maatschappij. In 1970 werd de baan wederom verlengd voor vliegtuigen als de DC9 en in 1976 werd de nieuwe terminal in gebruik genomen. In 1980 werd de baan nogmaals verlengd en verbreed en vond de eerste vlucht tussen Miami en Bonaire plaats.

In 1991 begonnen de eerste lijndiensten vanuit Europa. Op 20 april 1991 begon de KLM Royal Dutch Airlines vanaf Amsterdam een lijndienst naar Bonaire waarbij een tussenlanding werd gemaakt in Caracas, Venezuela. In 1993 startte ook Martinair een lijndienst naar het eiland. Tegenwoordig zijn er meerdere intercontinentale vluchten uit Europa en is zij de vierde grootste burgerluchthaven van Nederland.

Er heerste kort na de oorlog grote armoede op het eiland: er was nog geen toerisme, veel mannen werkten elders en verloren het contact met thuis, voornamelijk in de olie-industrie op Curaçao en Aruba of als zeeman, zoals de bovengenoemde gesneuvelden. Er was enige scheepsbouw, waar de traditionele barken werden gebouwd, kleinschalige veehouderij en de nog weinig intensieve zoutwinning. Zo was het een grote uitkomst, dat Pierre Schunck, een zakenman uit Heerlen, in 1948 een confectieatelier stichtte, dat juist aan vrouwen werk zou gaan bieden en ze zelf ook daarvoor zou opleiden. Want ook de vrouwen probeerden op de andere eilanden of in Venezuela aan de kost te komen.Er was maar voor enkele uren per dag elektriciteit. Een gevolg van die vestiging was, dat de stroomvoorziening op 24 uur werd gebracht.

Economie 

De belangrijkste economische sectoren zijn toerisme en de zoutwinning. Het zuidelijk deel van het eiland is ingericht voor natuurvriendelijke zoutwinning. In 2019 deden 157.800 bezoekers per vliegtuig het eiland aan; hiervan is 39% afkomstig uit Nederland. Het aantal bezoekers dat met een cruise kwam bedroeg 458.000 in 2019.

Bonaire is bekend om een van 's werelds mooiste onderwater natuurreservaten en is daarmee zeer geliefd bij sportduikers. Een bekende duiklocatie is het wrak van de Hilma Hooker die in 1984 naar de bodem zonk.

Gezondheidszorg

​​​​​​​De medische zorg op Bonaire is vergelijkbaar met die van Europees Nederland. De meeste artsen spreken Nederlands en Engels. Veel van de artsen werken tijdelijk op Bonaire vanuit Europees Nederland.

Medicijnen

Neem voldoende medicijnen mee voor de reisperiode en voor een week extra. Niet alle medicijnen zijn altijd goed verkrijgbaar, ook niet alle merken die in Europees Nederland worden gegeven.

Decompressiekamer

De enige decompressiekamer voor duikers bevindt zich in Kralendijk. Let erop dat uw duikschool beschikt over de standaard behandelingsuitrusting die aan de PADI-norm (Professional Association of Diving Instructors) voldoet.

Onze betaalmethodes

  •  creditcard
  •  ideal
  •  sepa
Huidige lokale tijd
in Nederland