​​​​​​​Landinformatie

Over Curaçao

Curaçao (Kòrsou), officieel: Land Curaçao, is een land binnen het konkrijk der Nederlanden. Het grondgebied en de zee van het Land Curaçao bestaan uit de eilanden Curaçao en Klein Curaçao en de daarbij behorende territoriale zee.

Het is gelegen in de zuidelijke Caraïbische Zee, net voor de kust van Venezuela. De hoofdstad en grootste plaats van Curaçao is Willemstad.

Tot 10 oktober 2010 was Curaçao een eilandgebied (een soort gemeente) van de Nederlandse Antillen, een voormalig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Curaçao heeft de status van Landen en Gebieden Overzee (LGO) binnen de Europese Unie (EU). Het eiland valt niet onder het grondgebied van de EU, maar de inwoners bezitten wel de rechten van het EU-burgerschap.

Reisadvies

Op Curaçao komt criminaliteit voor, net zoals in Europees Nederland.

Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:

  • Wees alert en geef dieven geen makkelijke aanleiding.
  • Laat geen waardevolle spullen in het zicht achter in uw appartement of in uw (huur)auto.
  • Let goed op uw geld en bezittingen.
  • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam (bijvoorbeeld in een daarvoor geschikt dun tasje of riem onder uw kleding).
  • Let ook op tijdens het bezoeken van (toeristische) locaties.
  • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
  • Zorg dat u een kopie van uw paspoort bij u heeft.

Bent u overvallen of beroofd? Of is u iets anders overkomen? Doe altijd aangifte bij de lokale autoriteiten.

Klimaatinformatie 

Algemeen

Curaçao heeft een tropisch klimaat. Er is veel zon en weinig regen. De gemiddelde jaartemperatuur is 30 °C en het verschil tussen zomer en winter is maar ongeveer 2 graden. Ook het verschil tussen de dag- en nachttempratuur is maar klein, namelijk rond de 5 graden. Het zeewater is erg warm, met gemiddeld 26,8 °C. Gemiddeld valt er tussen de 50 en 75 cm regen per jaar. Het regent meestal 's morgens in de vorm van korte zware regenbuien die over het hele eiland heen trekken. De meeste regen valt in de maanden oktober, november en december. De warmste maanden zijn augustus, september en oktober. De koelste maanden zijn januari en februari.

Storm en orkanen

Op Curaçao kunnen het hele jaar tropische stormen of zelfs orkanen voorkomen. Het Atlantische orkaanseizoen loopt van 1 juni tot 30 november. Dan is het risico op tropische stormen en orkanen groter. Informeer u ter plaatse over de situatie.

Raadpleeg deze websites voor actuele informatie over de weersomstandigheden op Curaçao (informatie deels in het Engels)

Evenementen 
Officiële vrije dagen op Curaçao

Feestdag Aantal dagen Datum
Nieuwjaarsdag 1 dag 1 januari
De maandag na de Grote Karnaval 1 dag datum varieert
Goede Vrijdag 1 dag datum varieert
Pasen (1e en 2e Paasdag) 2 dagen datum varieert
Koningsdag 1 dag 27 april
Dag van de Arbeid 1 dag 1 mei*
Hemelvaartsdag 1 dag datum varieert
Dia di Himno i Bandera (Dag van het volkslied en de Vlag) 1 dag 2 juli
Dia di Pais Kòrsou (dag van Land Curaçao) 1 dag 10 oktober
Kerstmis (1e en 2e Kerstdag) 2 dagen 25 en 26 december
Ouderjaarsavond aantal uren 31 december

Wat je moet weten als je naar Curaçao gaat

Reisdocument

  • U heeft altijd een geldig paspoort nodig als u naar Curaçao reist, waarmee u zich kunt identificeren.
  • Het paspoort moet gedurende het hele verblijf op Curaçao geldig zijn.
  • U kunt niet met uw Nederlandse identiteitskaart of rijbewijs reizen naar Curaçao.

Digitale immigratiekaart

Iedereen die naar Curaçao reist moet voor vertrek verplicht online een digitale immigratiekaart invullen. Deze moet u bij aankomst digitaal of geprint kunnen laten zien.

Reizen met kinderen

  • Kinderen hebben ook een geldig paspoort nodig om naar Curaçao te reizen.
  • Ook moet voor kinderen een digitale immigratiekaart ingevuld worden.
  • Reist u alleen met kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.

Corona-inreisvoorwaarden

  • Voor Curaçao gelden geen corona-inreisvoorwaarden.

Openbare zeden

Topless zonnen is niet toegestaan. Het betreden van winkels en supermarkten in badkleding is -ook bij de stranden- niet toegestaan. Houd daar rekening mee.

Wegverkeer en verkeersveiligheid

Let goed op in het verkeer op Curaçao. De kwaliteit van de wegen is niet overal goed en het kan druk zijn. Let in de avond goed op andere weggebruikers die onder invloed kunnen zijn van alcohol. Het is officieel verboden om met te veel alcohol op deel te nemen aan het verkeer, maar dit komt wel voor.

Er zijn verkeersregels die anders zijn dan de regels in Europees Nederland. Vooral voorrangsregels. Kijk voor meer informatie over het verkeer op Curaçao op de website van de ANWB.

Rijbewijs

Het Europees Nederlandse rijbewijs is geldig op Curaçao.

Reisverzekering

  • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra medische kosten dekt van bijvoorbeeld ziekenhuisopname en repatriëring. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
  • Let op: voor sommige (extreme) sporten bijvoorbeeld is een extra verzekering nodig of: Gaat u (extreme) sporten beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
  • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld

  • Op Curaçao kunt u betalen met de Antilliaanse gulden. Op veel plekken worden Amerikaanse dollars (USD) ook geaccepteerd. Euro’s worden in het algemeen niet geaccepteerd als betaalmiddel. U kunt uw euro’s wel bij de lokale banken omruilen voor Antilliaanse guldens of USD.
  • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan extra kosten bij vertraging, hogere kosten voor verblijf en vervoer).
  • Neem meerdere betaalmiddelen mee naar Curaçao, zoals een pinpas of creditcard(s) én contant geld.
  • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
  • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Mobiele telefoon

  • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.

Thuisblijvers

  • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
  • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
  • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
  • Geef thuisblijvers ook het IMEI-nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
  • Zet het telefoonnummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Noodnummers

Curaçao is onderdeel van Caribisch Nederland. Dit betekent dat er geen ambassade is. In geval van nood kunt u contact opnemen met de lokale hulpdiensten.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig op Curaçao? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

  • Algemene alarmnummer 911
  • Ambulance 912

Wat te doen in een nood- of crisissituatie

Bent u op het eiland en is er een nood- of crisissituatie? Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd contact met uw reisorganisatie.

Contactgegevens

In geval van nood kunt u terecht bij de Nederlandse Vertegenwoordiging in Willemstad via de consulaire dienst op lokaal nummer +599 94 34 32 00 (tijdens kantoortijden). De Nederlandse Vertegenwoordiging verleent consulaire bijstand aan in Europees Nederland ingeschreven Nederlanders (met Nederlands paspoort).

Registreren

  • Registreer uw verblijf op Curaçao gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
  • Kies ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. U krijgt een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.

Stukje geschiedenis

De naam Curaçao

Of de naam is afgeleid van het Portugese woord 'cura', dat genezing betekent. Of de naam is afgeleid van het Portugese woord 'coração', dat hart betekent. De naam kan ook afgeleid zijn van het woord 'corossol', dat zuurzak (een vrucht die op Curaçao groeit en bloeit) betekent.

Op 26 juli 1499 werd Curaçao ontdekt door de Spanjaard Alonso de Ojeda. Op dat moment woonden er zo'n 2000 mensen op het eiland. In 1515 waren zowat alle bewoners als slaaf vervoerd naar Zuidamerika, om daar te werken op plantages. In 1527 vestigde een aantal Spanjaarden zich op het eiland. Het eiland werd bestuurd vanuit verschillende steden in het huidige Venezuela. De Spanjaarden vervoerde ook Europese dieren en planten naar Curaçao. Deze groeiden of leefden er oorspronkelijk niet. Voorbeelden hiervan waren geiten, schapen, runderen, paarden en verschillende planten, bomen en bloemen. Veel planten en dieren bleven leven, vooral met dieren ging het erg goed. Toch vonden de Spanjaarden dat er nadelen aan het eiland zaten. Zo kon je er niks verbouwen, omdat de grond te droog was. Ook was er weinig zout, dat weinig opleverde, en er zaten geen goud, zilver of edelstenen in de grond. Hierdoor verdwenen de Spanjaarden langzaam aan van het eiland af. 

Traditioneel eten en drinken

Er zijn gerechten voor elk speciale gelegenheid bijvoorbeeld van bij bruiloften, Heilige Communie, begrafenissen of het afronden van een verbouwing. Hieronder volgt een overzicht van de meest karakteristieke maaltijden.

Speciale maaltijden

Bolo pretu in de vorm van hapklare balletjes

Bij Curaçaose bruiloften staan keshi yena, stoba en als nagerecht de bruiloftstaart en een stukje bolo pretu op het menu. Keshi yena of gevulde kaas wordt gemaakt van een uitgeholde Edammer kaas. Nadat deze geweekt en van zijn waslaag ontdaan is, wordt de kaas, gevuld met vlees of vis, kappertjes, rozijnen, pruimen en olijven, in de oven gebakken.

Stobá, van gestoofd vlees, vis, of groenten, bijvoorbeeld Curaçaose komkommer wordt geserveerd met funchi.

Daarnaast wordt gebakken of gestoofde geitenvlees met rijst, gebakken banaab, doperwten en rode bieten vaak op familiefeesten gegeten.

Het bouwen van een huis wordt uitbundig gevierd wanneer het dak erop zit. Dan wordt sopi di mondongo gedronken. Ook 's zondags wordt deze soep gegeten. De mondongo of Antillean pepperpot is een stoofschotel gemaakt van de magen en hoeven van rund- of geitenvlees, kappertjes, rozijnen, pruimen, olijven en sherry of cognac.

Met Kerst en Nieuwjaar wordt ayaka gegeten. De Antilliaanse ayaka, een verfijnde uitgave van het Venezolaanse origineel, is een in bananenbladeren verpakt gerecht. Er zit een laagje deeg van maismeel in, zout, suiker, anijszaad, geraspte kaas, boter en melk. De deegbodem wordt gevuld met kippen- en varkensvlees, kappertjes, rozijnen, pruimen, olijven, piccalily, ham, amandelen, selderie, peterselie, augurken en spaanse peper. Het in bananenbladeren verpakte geheel wordt gekookt in water, waarna men het laat afkoelen. Voor gebruik warmt men het even op.

De sankochosòpituguiambotutu en leguanensoep worden ook op speciale gelegenheden gegeten.

Sankocho is een als hoofdgerecht gegeten soep bestaande uit vers en gezouten vlees, groenten, bananen, knollen, maiskolven, zoete en gewone aardappelen.

Sòpitu is een gebonden soep van gezouten vlees, geroosterde vis, kokosmelk, maiskolven en specerijen.

Guiambo of Okra is een gerecht van okra, gezouten vlees (en varkensstaart), vis, kaas, garnalen en karko (schelpdier). Het wordt gegeten met funchi.

Tutu of jug jug is een gerecht van funchimeel, bonen, zout vlees en suiker.

Tamarindesoep is gemaakt van zoete tamarinde wordt met funchi gegeten op Goede vrijdag.

Bij een begrafenis hoort ook een maaltijd, maar deze is niet zo uitbundig als bij bijvoorbeeld een bruiloft. Thuis wordt pindamelk gedronken (typisch Arubaans, chocolademelk gemaakt van pinda's) en wordt er stobá gegeten.

Dranken

Dranken als Awa di Sorsaka, van zuurzak gemaakt, en batido di fruta, vruchtensmoothie, worden elke dag gedronken. De Curaçaose likeur (Blue Curaçao) wordt op het eiland niet algemeen geserveerd. Men treft deze likeur alleen maar aan op feesttafels ter gelegenheid van een viering.

Lèter di pinda, pindakoekjes.

Zoete hapjes

Curaçao staat bekend om zijn bolo (cake), tèrt en lèter di pinda. Een van de bekendste cakesoorten op Curaçao is de bolo di manteka (botercake), gemaakt van bloem, suiker, boter en een relatief grote hoeveelheid eieren. Deze taart is te vergelijken met een Amerikaanse pound cake, omdat van alle ingrediënten een pond gebruikt worden.

De tèrt is het best te vergelijken met Nederlandse appeltaart. Echter wordt deze op Curaçao niet gevuld met appel, maar met een vulling van pruimen of van geraspte kokos.

Van gemalen pinda maakt men op Curaçao S-vormige koekjes, die lèter di pinda genoemd worden.

Snoepgoed

De Curaçaose keuken kent tal van traditionele snoepsoorten, zoals tentalaria, kokada, koi lechi, kakiña en panseiku. Zij worden het Papiaments aangeduid als "kos di boka dushi" of ko'i dushi".

Hartige hapjes

Hartige hapjes zijn pastechi (pasteitjes met vis, vlees of kaasvulling), empañ​​​​​​​a (pasteitjes van maïsmeel) en kala (een hartig, gebakken hapje van gemalen bonen).

Betekenis van de vlag

De kleur blauw symboliseert de trouw van het volk. Het blauw in de bovenste helft van de vlag symboliseert de blauwe hemel, en in de onderste helft de zee die eiland omringt. De gele band in het midden staat voor de zon die de mensen elke dag weer verblijdt, maar ook voor de blijheid en opgewektheid van het volk. In de Staatsregeling staat vastgelegd dat het eilandgebied Curaçao bestaat uit de eilanden Curaçao en Klein Curaçao. Deze worden gesymboliseerd door de twee sterren. De vijfpuntige staat voor de vijf continenten/werelddelen waaruit de bevolking afkomstig is. De kleur wit staat weer voor vrede en geluk.

Het vliegveld

Curaçao International Airport

Curaçao International Airport ook bekend als Hato Airport of Aeropuerto Hato, is de internationale luchthaven van Curaçao. De start- en landingsbaan is 3400 meter lang en 60 meter breed, geschikt voor alle soorten vliegtuigen. De luchthaven ligt aan de noordkust van Curaçao, op 12 kilometer afstand van Willemstad. Het vliegveld dient als hub voor regionaal en internationaal transport. Op 31 juli 2006 werd een nieuwe terminal met passagiersslurven in gebruik genomen.

De luchthaven heette aanvankelijk vliegveld Hato Airport, naar de nabij gegelegen plaats Hato. Op dinsdag 5 januari 1954 werd het vliegveld herdoopt in Dr. Albert Plesmanluchthaven. Plesman, directeur van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij voor Nederland en Koloniën, was enkele dagen voordien overleden. Dikwijls werd gesproken van Aeropuerto Plesman dan wel Plesman Airport, officieus bleef ook de naam Hato tot op heden in gebruik. Tegenwoordig is de officiële naam: Curaçao International Airport.

Hato was tijdens de Tweede Werledoorlog een van de belangrijkste en drukste vliegvelden van het Caribisch gebied. Het vliegveld werd gebruikt door de Amerikaanse luchtmacht voor patrouilles tegen onderzeeërs. Al enige tijd voldoet het vliegveld niet aan hoge internationale normen.

Dicht bij het vliegveld en het dorp vindt men de grotten van Hato, een van de toeristische trekpleisters van Curaçao. 

Economie 

Economie

Toerisme, een van de belangrijkste inkomens voor Curaçao.

De munteenheid van Curaçao is de Antilliaanse Gulden. Op het eiland zijn veel havens. Zo heeft Willemstad een grote haven met een olieraffinaderij. Veel mensen werken bij de olieraffinaderij. Een andere bron van inkomsten is het toerisme. Per jaar komen er duizenden toeristen naar Curaçao om te duiken, te zonnen op het strand en om te genieten van de cultuur. Veel mensen duiken graag in de zee rond het eiland. Daar kan men snorkelen en kijken naar tropische vissen. Het strand is heel populair om op te zonnen. Verder heeft Curaçao verschillende wegen en is alles goed te bereiken met de auto. Het enige openbare vervoer is de bus.

Gezondheidszorg

Gezondheidszorg

  • De gezondheidszorg op Curaçao is redelijk vergelijkbaar met die in Europees Nederland.
  • De meeste medische behandelingen kunnen worden uitgevoerd.
  • In de meeste wijken zijn er huisartsenposten te vinden.
  • Bij een noodgeval kunt u terecht op de eerstehulpafdeling van een van de ziekenhuizen op het eiland.

Medicijnen

Neem voldoende medicijnen mee voor de reisperiode en voor een week extra. Niet alle medicijnen zijn altijd goed verkrijgbaar, ook niet alle merken die in Europees Nederland worden gegeven.

Decompressiekamer

De decompressiekamer voor duikers bevindt zich in het Curaçao Medical Center (CMC). Let erop dat uw duikschool beschikt over de standaard behandelingsuitrusting die aan de PADI-norm (Professional Association of Diving Instructors) voldoet.

Onze betaalmethodes

  •  creditcard
  •  ideal
  •  sepa
Huidige lokale tijd
in Nederland