Landinformatie

Over Suriname

Suriname, officieel de Republiek Suriname, is een republiek aan de noordkust van Zuid-Amerika met als hoofdstad Paramaribo. Het land was van 1667 tot 1954 een kolonie van Nederland en daarna een land binnen het Nederlandse Koninkrijk. Suriname werd op 25 november 1975 onafhankelijk. De Surinaamse bevolking bestaat uit meerdere etnische groepen, waarvan geen enkele een absolute meerderheid vormt. De voertaal en officiële taal is het Nederlands, terwijl Sranan Tongo vooral als lingua franca wordt gebruikt, als communicatiemiddel tussen de verschillende etniciteiten. Verder zijn er meerdere lokale en inheemse talen die gesproken worden door de verschillende bevolkingsgroepen.

Reisadvies

Verkeer

In Suriname wordt aan de linkerkant van de weg gereden en heeft verkeer van links voorrang. De verkeersborden en verkeersregels zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Het wegennet is beperkt en landinwaarts zijn veel wegen onverhard. Tijdens de regenperiodes is er kans op ondergelopen wegen en zinkgaten. Rijden in het donker wordt waar geen straatverlichting is wordt afgeraden. Voor een bestemming in de jungle gaat het vervoer via koriaal of binnenlandse vliegtuig. Het aantal verkeersslachtoffers is relatief hoog. In 2013 vielen er gemiddeld 19,1 verkeersdoden per 100.000 inwoners.

In Suriname wordt vrijwel niet gefietst door de lokale bevolking. In Paramaribo zijn weinig/ geen fietspaden en op de stoepen staan vaak auto's geparkeerd. In het algemeen maakt al het verkeer daarom gebruik van hetzelfde wegdek. Er zijn diverse verhuurbedrijven van fietsen. De toename van het aantal fietsers in het land wordt vooral toegeschreven aan de komst van Nederlandse stagiaires en toeristen. Het aantal verkeersslachtoffers onder fietsers is laag ten opzichte van bromfietsers, wat verklaard wordt door hun geringe aanwezigheid.

Veiligheid

Als het gaat om veiligheid, zijn er naast Paramaribo verhoogde risico's op roofovervallen in de oostelijke plaatsen Moengoen Abina, aan de westgrens met Guyana, in het district Brokopondo en langs enkele highways.

In vergelijking met 143 landen wereldwijd stond de veiligheid in Suriname in 2015 op plaats 49, hoger dan enkele Europese landen en de Verenigde Staten.

Het Nederlandse ministerie adviseert om kostbare bezittingen niet opvallend te dragen en bij een beroving geen verzet te bieden. Alleen reizen is volgens het ministerie niet aan te raden, evenmin als het reizen door sloppenwijken of afgelegen gebieden, of het zich 's nachts in Paramaribo buiten het uitgaanscentrum bevinden.


Klimaatinformatie 

Klimaat en seizoenen

Het klimaat van Suriname maakt deel uit van een tropisch klimaat. Deze is van noord naar zuid als volgt onder te verdelen:

  • Af: tropisch regenwoudklimaat
  • Am: moessonklimaat
  • Aw/As: tropisch savanneklimaat

De kustregio bevindt zich in een tropisch regenwoudklimaat, met een relatief hoge luchtvochtigheidsgraad van tussen de 75% en 80%. Het gehele jaar door is er een relatief constante passaatwind uit het noord- en zuidoosten. In Paramaribo is er gemiddeld 58% van de tijd zonneschijn, met tussen de 2.500 en 3.000 zonuren op jaarbasis. Tijdens onweersbuien kunnen zich windstoten voordoen van zeventig tot honderd kilometer per uur, die sibibusies worden genoemd. De naam (sibi = vegen; busie = bos) is ervan afgeleid dat ze in een ruk dorre bladeren en takken van bomen afvegen, waardoor ze als het ware het bos schoonvegen.

Seizoenen

Suriname kent geen aanhoudende regens maar hevige regenbuien. Per jaar zijn er twee droge en twee regenperiodes. In de droge periodes is het niet de gehele tijd droog, maar zijn er meer droge dagen en minder buien. In september en oktober regent het het minst en in mei en juni het meest. De periodes verlopen niet tegelijkertijd in elk gebied en kennen ongeveer het volgende patroon:

Droge en regenperiodes
vanaf begin februari kleine droge periode
vanaf medio april grote regenperiode
vanaf medio augustus grote droge periode
vanaf begin december kleine regenperiode


Het weer in Suriname wordt beïnvloed door de intertropische convergentiezone die zich verplaatst onder invloed van de stand van de zon. Eens in de twee tot zeven jaar beïnvloedt El Niño het klimaat met in Suriname droger weer dan normaal en La Niña met meer neerslag.

Orkanen komen in Suriname niet voor, maar veroorzaken wel zware regenval in het land. Wel vinden er jaarlijks enkele wervelwinden plaats. Bij een stijging van de zeespiegel is de jonge kustvlakte kwetsbaar; Paramaribo ligt op nul tot drie meter boven zeeniveau.

​​​​​​​Klimaattabel

Weergemiddelden voor Paramaribo
Maand jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec Jaar
Hoogste maximum (°C) 33 34 35 37 37 36 37 37 36 37 36 36 37
Gemiddeld maximum (°C) 29,6 29,8 30,0 30,4 30,0 30,1 30,7 31,8 32,7 32,8 31,8 30,3 30,8
Gemiddelde temperatuur (°C) 26,0 26,0 26,2 26,7 26,5 26,5 26,7 27,4 27,8 27,9 27,3 26,4 26,8
Gemiddeld minimum (°C) 22,4 22,2 22,5 23,0 23,0 22,9 22,8 23,0 23,0 23,0 22,9 22,5 22,8
Laagste minimum (°C) 17 17 17 18 19 20 20 15 21 20 21 18 15

Neerslag (mm) 209 135 121 173 275 312 214 165 105 103 117 174 2.103

Evenementen 
Officiële vrije dagen in Suriname

01 januari – Nieuwjaar

Nieuwjaar is de dag waarop het begin van het nieuwe jaar wordt gevierd.

Chinees nieuwjaar  januari/februari - het nieuwjaarsfeest volgens de Chinese kalender. (sinds 2015)

20 maart – Holi

Het HolifeestHoli-Phagwa of Phagwa, Phagawa, Phaguaa is een hindoeïstisch feest dat jaarlijks rond de maand maart gevierd wordt en in feite een combinatie is van een lentefeest, een feest van de overwinning van het goede op het kwade en een Nieuwjaarsfeest. Volgens de gregoriaanse kalender wordt het in het voorjaar gevierd en in de hindoekalender op de dag na de volle maan van de maand Phaalguna. Naar deze maand is dit feest ook genoemd, Phagua/Phagwa.

19 april – Goede Vrijdag

Goede Vrijdag is de vrijdag voor Pasen. Op deze dag herdenken christenen de kruisiging en dood van Jezus op de heuvel Golgotha nabij de stad Jeruzalem.

21 april – 1e Pasen

Pasen is het belangrijkste christelijke feest in het liturgische jaar, volgend op de Goede Week. Christenen vieren deze dag vanuit hun geloof dat Jezus opgestaan is uit de dood, op de derde dag na zijn kruisiging.

22 april – 2e Pasen

Paasmaandag of tweede paasdag is de dag na Paaszondag en is een vrije dag in een groot aantal voornamelijk christelijke landen.

01 mei – Dag van de Arbeid

De Dag van de Arbeid is een feestdag van de socialistische en communistische arbeidersbeweging. De dag vindt in Nederland, België en Suriname elk jaar op 1 mei plaats.

04 juni – Ied-Ul-Fitr

Het Suikerfeest of het Kleine Feest (Arabisch: عيد الفطر, `id-al-fitr) is een islamitisch feest waarop het einde van de maand ramadan gevierd wordt. Het Arabische id-oel-fitr betekent “feestdag ter gelegenheid van het breken (van het vasten)”.

01 juli – Dag der Vrijheden

Keti-koti of Keti Koti is een jaarlijks terugkerende feestdag ter viering van de afschaffing van de slavernij. De naam stamt uit het Sranantongo en betekent Ketenen Gebroken.

Op 1 juli 1863 schafte Nederland de slavernij af in Suriname en op de Nederlandse Antillen.

Er kwamen ruim 45.000 oorspronkelijk uit Afrika ingevoerde slaven vrij, waarvan 34.441 slaven in Suriname. Sindsdien wordt het einde van de slavernij elk jaar op deze dag gevierd. Ondanks het feit dat slavenhouders voor elke slaaf met 300 gulden schadeloos gesteld werden, terwijl de vrijgemaakte slaven zelf niets kregen en het zware werk op de plantages ook nog tien jaar verplicht op contractbasis moesten blijven doen.

In Suriname heet deze dag officieel Dag der Vrijheden, maar de feestdag wordt ook wel informeel Kettingsnijden genoemd. Het is een feest voor alle inwoners en niet alleen voor de nazaten van de slaven.

09 augustus – Dag der Inheemsen

De Dag der Inheemsen, ook wel Ingi Dei, is een officiële vrije dag in Suriname en valt op 9 augustus. De dag staat symbool voor respect voor en erkenning van de inheemse bevolking van Suriname.

11 augustus – Ied-Ul-Adha (onder voorbehoud)

Het OfferfeestSlachtfeest of het Grote Feest (Arabisch: عيد الأضحى, Id al-Adha) is het tweede Id-feest in de Islam. Het wordt gevierd ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim, die bereid was zijn zoon te offeren in opdracht van God.

10 oktober – Dag van de Marrons

Marrons, ook wel Businenge of Bosnegers, zijn gevluchte West-Afrikaanse slaven die in stamverband in de oerwouden van Zuid-Amerika zijn gaan leven, en hun afstammelingen.

27 oktober – Divali

Divali, ook genoemd DeepavaliDiwali of Deevali is een van de belangrijkste feesten in het hindoeïsme en vindt zijn oorsprong in India. Het woord is afgeleid van het Sanskriet dipavali, dat een rij lichtjes betekent. De olielampjes, Dipa, traditioneel een kleigebakken lamp, Diya of Dia, met katoen wattenlontje en geklaarde boter (ghee). Tijdens het feest worden dan ook door het huis en op de erven lichtjes aangestoken. Divali, ook bekend als Lichtjesfeest, wordt symbolisch bedoeld als “de overwinning van het goede over het kwade, overwinning van het licht over de duisternis, overwinning van de gelukzaligheid over de onwetendheid”.

Het vieren van dit feest gaat gepaard met het nuttigen van zoetig eten. In India steekt men daarnaast ook vuurwerk af. Divali is een vrolijk feest en wordt vaak gevierd in gezinsverband. Het is een feest voor iedereen, voor jong en oud, man en vrouw, arm en rijk. Divali wordt gevierd om het licht te verwelkomen in het leven. Licht wordt namelijk altijd geassocieerd met succes en hoop. In Suriname is het vanaf 2010 een Nationale Dag. Ook wordt er voor een weekje de Suriname Dia aangestoken op het onafhankelijkheidsplein in Paramaribo.

25 november – Onafhankelijkheidsdag

Met onafhankelijk wordt bedoeld, dat een land of staat volledig soeverein heerst over zijn grondgebied, zelfstandig kan beslissen over het binnenlands en buitenlands beleid en niet (of niet meer) bestuurd wordt door een ander land.

25 december – 1e Kerstdag

Eerste kerstdag is de eerste dag van het kerstfeest. Eerste kerstdag vindt altijd plaats op 25 december.

26 december – 2e Kerstdag

Tweede kerstdag valt op 26 december en is de feestdag volgend op eerste kerstdag.

Wat je moet weten als je naar Suriname gaat

Gebruik onderstaande checklist voor een goede voorbereiding van uw reis.

Reisdocument

  • Als u naar Suriname reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren.
  • Voor Suriname geldt dat uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn op het moment dat u uit Suriname vertrekt.

Visum

  • Voor Suriname heeft u geen visum nodig als het reisdoel toerisme en/of familiebezoek is.
  • Voor zaken, werk, studie, stage of doorreis naar Suriname is wel een visum nodig. Regel uw visum online via VFS Global. Neem contact op met het consulaat-generaal van Suriname in Amsterdam voor informatie over visa.
  • Reist u naar Suriname voor toeristische doeleinden? U moet voor toegang tot het grondgebied van Suriname entreegeld betalen.
  • Lees meer informatie en hoe u het entreegeld moet betalen op de website van VFS Global (informatie in het Engels).
  • Bij aankomst in Suriname moet u uw bewijs van betaling aan de lokale autoriteiten laten zien.

Reizen met kinderen

  • Kinderen hebben ook een geldig paspoort nodig om naar Suriname te reizen.
  • Reist u alleen met kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.

Corona-inreisvoorwaarden

  • Voor Suriname gelden geen corona-inreisvoorwaarden meer.

Rijbewijs

Reisverzekering

  • Sluit altijd een goede reisverzekering af die de extra medische kosten dekt van bijvoorbeeld ziekenhuisopname en repatriëring. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
  • Gaat u (extreme) sporten beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
  • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld

  • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan extra kosten bij vertraging, hogere kosten voor verblijf en vervoer).
  • Neem meerdere betaalmiddelen mee naar Suriname, zoals een pinpas of creditcard én contant geld. Op veel plekken kunt u alleen contant betalen.
  • Betalen met credit cards is niet overal mogelijk.
  • U kunt met een Nederlandse pinpas geld opnemen uit geldautomaten.
  • Op de meeste plekken, vooral in het binnenland, kunt u alleen maar contant betalen. Zorg dus voor verschillende betaalmiddelen voordat u naar Suriname reist.
  • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
  • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa (Wereld).

Mobiele telefoon

  • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
  • Houd er rekening mee dat er geen of slecht bereik is in de afgelegen gebieden. Gaat u backpacken of wandelen in de afgelegen gebieden? Koop bij aankomst (bijvoorbeeld op het vliegveld) een lokale simkaart voor toeristen (met dataroaming). Controleer vooraf welke mobiele provider een goede dekking biedt in het gebied waar u heen gaat. Zorg dat uw mobiele telefoon simlockvrij is, zodat u de geactiveerde lokale simkaart kunt gebruiken.

Thuisblijvers

  • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
  • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
  • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
  • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
  • Zet het telefoonnummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon.

Gezondheidszorg

De gezondheidszorg in Suriname is van matige kwaliteit en heeft niet het niveau van de zorg in Nederland.

Medisch specialisten zijn meestal opgeleid in Nederland en leveren zorg van een goed tot zeer goed niveau. Het probleem is het tekort aan mensen en middelen.

Sluit een uitgebreide reisziektekosten- en repatriëringsverzekering af voor de duur van uw verblijf om te voorkomen dat u voor financiële verrassingen komt te staan.

Stukje Geschiedenis

De naam Suriname

De naam Suriname is afgeleid van de Surinen, een Indianenstam, die heeft geleefd in het gebied dat tegenwoordig bekend is als Guyana en Suriname. 

Suriname, officieel de Republiek Suriname, is een republiek aan de noordkust van Zuid-Amerika met als hoofdstad Paramaribo.

Suriname was eerst vanaf 1650 een kolonie van England en daarna van 1667 t/m 1954 een kolonie van Nederland. Later werd het land, net zoals de Nederlandse Antillen, een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het land was van 1667 tot 1954 een kolonie van Nederland en daarna een land binnen het Koninkrijksverband. 

Op 25 november 1975 werd Suriname onafhankelijk.

Traditioneel eten en drinken

Surinaamse keuken

Aangezien de bevolking van Suriname een combinatie van een groot aantal internationale keukens onder andere Indiaase, Afrikaanse, Javaanse, Chinese, Joodse, Portugese en Inheemse.

Dit heeft ervoor gezorgd dat de Surinaamse keuken veel gerechten kent; de verschillende bevolkingsgroepen zijn vervolgens elkaars gerechten en ingrediënten gaan gebruiken en beïnvloeden (fusie) waaruit weer nieuwe Surinaamse gerechten ontstonden onder andere: diverse roti gerechten, bara, javaanse bami, nasi en gele rijst gerechten, sautosoep, pietjel, teloh, bakabana met pindasaus, diverse sate, pom, moksi alesi, tjauwmin en nasi met moksi meti, surinaamse groenten zoals antroewa, tayerblad, sopropo, boulanger, kouseband etc. Over het algemeen eten Surinamers diverse soorten sambel en garnering bij hun gerechten. Uit deze vermenging van de culturen met de Surinaamse, is de unieke Surinaamse keuken ontstaan.

Belegde broodjes

In Suriname worden verschillende vormen van brood en deegwaren gegeten. Onder Nederlandse invloed zijn veel broodtypes algemeen, hieruit is een groot assortiment aan belegde Surinaamse broodjes voortgekomen, zoals broodje bakkeljauw, kip, zoutvlees, garnalen, kippenlever, kerrie ei etc worden belegd. In het binnenland worden van cassave platte broden gebakken, genaamd dosie.

Surinaamse lekkernijen

Een feestelijk zoet gerecht is de fiadoe, oorspronkelijk afkomstige uit de Joodse keuken. Het is een taart met cake-achtige structuur en vaak gevuld met rozijnen, krenten, amandelen, sukade en rum. Feestelijk zijn ook de eenvoudige Maizenakoekjes die van maiszetmeel worden gemaakt en met gekleurde spikkels worden versierd.

Schaafijs (slush) is een populair tussendoortje in het warme Surinaamse klimaat. Op een "schaafkar" wordt een blok ijs geplaatst, dat vervolgens wordt geschaafd met een metalen ijsschaaf. Het ijsschaafsel wordt gepresenteerd in een beker en met surinaamse siroop, gemaakt van tamrinde, mope, kokos, orgeade, ananas en andere lokale surinaamse vruchten, overgoten. 

Dranken (alcohol)

Ook op het gebied van dranken is de Surinaamse keuken sterk beïnvloed en verreikt door de verschillende bevolkingsgroepen. Zo zijn veel varianten van Surinaamse dranken ook in andere delen van de wereld te vinden. De bekende Borgoe Rum, Parbo bier, Marienburg rum, Kasisiri (een licht alcoholische drank door inheemsen wordt gemaakt van cassave)

De populaire non- alocoholische dranken

Orgeade, dawet, gemberbier, diverse soorten fernandes. De Fernandes Group is begin van de 20ste eeuw opgericht door een surinaams-joodse zakenman Isaak Fernandes en zijn zoon Jule Fernandes opgericht. Tot op heden produceren ze een groot aanbod aan frisdranken van zijn eigen merk niet alleen in Suriname, maar ook veelvuldig in Nederland en andere buitenlandse landen verkocht. Het bedrijf werd groot in de frisdrankenindustrie toen het in de jaren dertig exclusief voor Suriname de bottelrechten van Coca Cola wist te verwerven. Tegenwoordig heeft Fernandes negen smaken frisdrank op de markt, waarbij het tropische karakter wordt benadrukt.

Betekenis vlag

Rood symboliseert de vooruitgang en de strijd voor een beter bestaan, Wit staat voor vrijheid en gerechtigheid (vrede) en de kleur Groen staat symbool voor de vruchtbaarheid van het land. De ster symboliseert de hoop op een "gouden" toekomst oftewel eenheid.

Het vliegveld

Johan Adolf Pengel luchthaven

Deze luchthaven is officieel hernoemd naar de populaire Surinaamse staatsman Johan Adolf Pengel (1916 - 1970), maar in de volksmond wordt nog altijd de oude naam 'Zanderij' gebruikt. 

De luchthaven beschikt thans over één landingsbaan van 3,5 kilometer. Een belangrijke component van het vervoer zijn de trans-Atlantische vluchten van de KLM en de SLM (Surinam Airways) en daarnaast van regionale vluchten van enkele maatschappijen uit het Caraïbisch gebied waaronder Caribbean Airlines, Insel Air en Insel Air Aruba. Er vinden ook regelmatig vrachtvluchten plaats, met name naar Miami en de nabije regio door o.a. Amerijet en Laparkan Airways. De luchthaven wordt vaak aangedaan door diverse toestellen als brandstof stop voor het bijtanken van kerosine (Jet A1 fuel) op verschillende vluchten van en naar Zuid-Amerika.

De luchthaven heeft rond de tien internationale bestemmingen, waaronder Amsterdam, Curaçao en Aruba. De reistijd tussen Amsterdam en Paramaribo bedraagt ongeveer 9,5 uur. De reistijd van Zanderij naar het centrum van Paramaribo duurt ongeveer een uur.

Economie 

Toerisme is een kleine sector binnen de Surinaamse economie. Dit geldt niet alleen ten opzichte van andere sectoren, zoals de winning van olie en vooral goud, maar ook in vergelijking met de omvang van toerisme binnen economieën van andere landen.  De veruit grootste groep toeristen komt uit Nederland.

Suriname is ook rijk aan delfstoffen zoals bauxiet en goud. Deze ertsen worden worden vervolgens aangewend als grondstoffen voor verschillende eindproducten: bauxiet is bijvoorbeeld een belangrijke grondstof bij het maken van het metaal aluminium. Voor de kust van Suriname worden nog steedsolievelden gevonden en geëxploiteerd.


Noodnummers

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Suriname? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

  • Politie en ambulance: 115
  • Particuliere ambulance: 117
  • Brandweer: 110

Gezondheidszorg

De gezondheidszorg in Suriname is van matige kwaliteit en heeft niet het niveau van de zorg in Nederland.

Medisch specialisten zijn meestal opgeleid in Nederland en leveren zorg van een goed tot zeer goed niveau. Het probleem is het tekort aan mensen en middelen.

Sluit een uitgebreide reisziektekosten- en repatriëringsverzekering af voor de duur van uw verblijf om te voorkomen dat u voor financiële verrassingen komt te staan.

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen?

Onze betaalmethodes

  •  creditcard
  •  ideal
  •  sepa
Huidige lokale tijd
in Nederland